0769659749 Bucuresti (Piata Romana), Cluj Napoca

Cercetari asupra punctelor de acupunctura

Specificitatea punctelor in acupunctura

Rezumat

Existența specificitatii punctelor în acupunctură a fost controversată, deoarece multe studii de
specialitate care utilizează acest principiu pentru a selecta punctele de control au descoperit
că punctele simulative (in engleza “sham acupuncture”) pot avea uneori efecte asemanatoare cu cele ale punctelor reale.

Mai mult, rezultatele studiilor in managementul durerii pe baza scalelor analogice vizuale nu au susținut conceptul
de specificitate a punctelor.

În contrast

hemodinamica, imagistica, rezonanța magnetică și studiile neurofiziologice care evaluează răspunsurile la stimularea mai multor puncte pe suprafața corpului au dovedit că actiunile aplicate asupra punctelor specifice din acupunctura au efecte notabile.

Acest articol se concentrează asupra studiilor clinice și de laborator care susțin
existența punctelor specifice în acupunctură și se adresează, de asemenea, studiilor care
infirma acest concept. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a elucida acțiunile
punctuale specifice acupuncturii.

Fundal

Specificitatea punctului rămâne un principiu important utilizat pentru stabilirea terapiilor
bazate pe acupunctură în medicina tradițională chineză (MTC).

Conform teoriei MTC, stimularea acupunctelor provoacă răspunsuri funcționale care pot fi utilizate pentru tratarea
afectiunilor [1]. Terapeutii considera că efectele stimulării acupunctelor se propaga în principal prin intermediul a 12 meridiane principale care reprezintă canale prin care curge energia cunoscută sub numele de Qi [2]. Fluxul anormal al Qi în meridiane este cauza imbolnavirii principalelor organe in medicina chineza [3], iar fluxul său natural este restabilit prin stimularea acupunctelor corespunzătoare [4].

 

Atunci cand aleg acupuntele, acupunctorii examineaza mai intai simptomele pacientului pentru a determina ce meridiane sunt implicate si apoi aleg un set de acupuncte ce vor fi stimulate de-a lungul meridianelor pentru a obtine
cele mai bune raspunsuri clinice [5].

De exemplu, durerile de cap frontale sunt tratate prin stimularea acupunctelor Shangxing (GV23) și Hegu (LI4), în timp ce durerile de cap occipitale sunt tratate cu acupoints Fengchi (GB20), Kunlun (B60) și Lieque (L7) [6].

De asemenea, pacienții sunt examinați pentru a stabili prezența punctelor Ashi, puncte de presiune nespecifice care prezinta durere la palpare și pot fi utilizate împreună cu celelalte acupuncte pentru tratarea durerilor locale [4].

Diferite acupuncte pot fi stimulate la frecvențe și intensități similare sau diferite, în funcție de starea pacientului [1].

Pe masura ce MTC a fost diseminata la nivel mondial, s-au dezvoltat diferite versiuni ale tehnicilor de acupunctură, dintre care unele nu respectă principiile MTC pentru selecția acupunctelor.

De exemplu,

“acupunctura bazata doar pe punctele de declanșare / trigger points” implică stimularea doar a punctelor Ashi, acupunctura unui singur punct implica stimularea unui singur punct pentru tratament, iar abordarea eclectică implică stimularea oricaror puncte în regiunea durerii, fără a se tine cont de punctele Ashi sau de acupunctele tradiționale [3].

În pofida diferitelor tipuri de abordări noi de acupunctură, tehnicile tradiționale ale punctelor
specifice rămân cea mai utilizata formă de acupunctură.

Acest articol analizează studiile clinice și de laborator cu privire la rolul specificității
punctelor. Scopul acestui articol nu consta doar in a discuta tehnicile de acupunctura, ci și in evaluarea validitatii mecanismelor propuse.

Articolul se concentrează pe studii care au încorporat punctele simulative cu tehnicile tradiționale de stimulare a punctelor inactive pentru a evalua principiul specificității punctelor.

Criteriile de includere au luat în considerare mărimea eșantionului, localizarea punctelor simulative, tehnica de aplicare a acelor și raționamentele de alegere a punctelor reale si a celor simulative.

Specificitatea punctelor în controlul acupuncturii de simulare

Deoarece mecanismele care stau la baza răspunsurilor clinice și fiziologice ale acupuncturii rămân neclare, în cercetarea acupuncturii au fost implementate diferite metode de control.

În scopul acestei revizuiri, orice tip de metoda placebo in acupunctură a fost definita drept
acupunctură de simulare.

Multe studii recente au utilizat o metoda placebo neinvaziva, denumita „acul placebo”[7-9].

Alte metode placebo folosesc minime tehnici de acupunctura și stimularea acupunctelor inactive, care implică inteparea pielii.

Acupunctura minim invaziva utilizează ace introduse la doar 1-2 mm sub suprafața pielii
[10]. Acele sunt aplicate fără stimulare mecanica, prin rotirea acelor, sau prin acționare
electrică prin aplicarea unui curent pulsatoriu mic[10-14].

În pofida utilizării populare a acupuncturii minim invazive ca metoda placebo, multe studii clinice au sugerat că acest tip de placebo are potențialul de a evoca analgezia prin stimularea nervilor cutanati aferenți [15].

Cu toate acestea, un studiu recent efectuat pe șoareci a arătat că, deși inserția superficială a acului a provocat efecte analgezice, acestea au fost locale și diferite de răspunsurile acupuncturale care se bazează pe inervația aferentă a pielii [16].

În plus, efectele electroacupuncturii (EA) asupra tensiunii arteriale s-au dovedit a fi rezultatul stimulării
nervilor mai profunzi, cum ar fi nervul median situat sub punctul Jianshi-Neiguan (P5-6), mai degrabă decât din stimularea unor suprafețe superficiale (de exemplu cutanată) cum ar fi nervul radial superficial situat la acupunctele Panli-Wenliu (LI6-LI7) [17,18].

De fapt, investigarea reacțiilor reflexe induse prin apasare la pisici a arătat că acupunctura minim
invaziva sau superficială poate servi ca o metoda valida de control, deoarece nu modifică
răspunsurile cardiovasculare [19].

Inteparea acupunctelor inactive sau non-acupunctelor este, de asemenea , o metoda comuna
de control utilizata în studiile de acupunctura [20-24]. Non-acupunctele sunt puncte aflate la
câțiva milimetri sau centimetri de acupunctele rale, la jumătatea distanței dintre două
meridiane paralele sau arbitrar pe marginea trunchiului sau a regiunii umărului, departe de
cele mai multe meridiane [25].

Este considerat ca non-Ashi și non-cupunctele nu au nicio influență terapeutică și astfel pot servi drept metode placebo.

Stimularea acupunctelor inactive este, de asemenea, considerată a fi ineficientă, astfel încât acestea pot fi folosite ca
metode de control. Punctele de acupunctură inactivă sunt alese în funcție de locațiile lor anatomice, de căile neuronale, de meridianele chinezești corespunzătoare, de proximitatea acupunctelor reale și de rolul lor în tratarea bolilor [18,19,21,23].

Efectele stimulării fie a acupunctelor inactive sau a non-acupunctelor reprezinta răspunsuri placebo.

Diferența dintre acupunctura de simulare și cea reala rămâne neclară.

Recentele recenzii au sugerat că stimularea non-acupunctelor și a acupunctelor inactive poate provoca efecte
similare cu cele de stimulare a acupunctelor reale [26,27]. Astfel, Langevin și colaboratorii [5] au remarcat răspunsuri similare în acupunctura simulată și cea reala și au atribuit efectele nespecifice ale inteparii fie stimulării multiplelor terminații nervoase superficiale, fie efectului terapeutic asociat interacțiunii terapeut-pacient.

Dincolo de aceste constatări, unii experți consideră că este ilogic să se concluzioneze că stimularea tuturor punctelor pe corp va provoca același efect, deoarece există o distribuție inegală a terminațiilor nervoase pe tot
corpul, sugerând un stimul senzorial diferențiat în diferite puncte ale corpului [ 25].

De fapt, multe studii bine controlate susțin principiul specificității punctelor.

De exemplu, studiile recente privind afecțiunile cardiovasculare au arătat că stimularea acupunctelor reale
generează răspunsuri semnificativ mai mari decât stimularea atât a non-acupunctelor, cât și a acupunctelor inactive [18,19,23].

În plus, studiile imagistice ale creierului au evidențiat modele diferențiate de activare care rezultă din stimularea acupunctelor inactive și non-acupunctelor [21,28], iar investigațiile experimentale au constatat că stimularea diferitelor acupuncte produce stimuli diferiti în regiunile creierului care reglează fluxul simpatic și
funcția cardiovasculară [18].

Date fiind rezultatele contradictorii ale diverselor studii, unii cercetatori au pus la îndoială utilizarea acupuncturii simulate ca metoda placebo de control [29,30].

Mai mult, unele recenzii susțin că principiul specificitatii punctelor ar fi invalidat dacă stimularea non-
acupunctelor și acupunctelor inactive au avut aceleași rezultate ca acupunctura reala [26,27].

Cu toate acestea, intrucat studiile au utilizat o mare varietate de tehnici de acupunctură, de control și rezultate măsurabile, este dificilă evaluarea validitatii specificității acupunctelor prin evaluarea acestei literaturi.

Studii privind managementul durerii prin răspunsurile specifice diverselor acupuncte

Majoritatea studiilor care au respins principiul specificității acupunctelor au evaluat rolul
acupuncturii în ameliorarea durerii.

Assefi și colab. [31], de exemplu, a studiat acțiunile acupuncturii aplicata pe acupuncte tradiționale și non-acupuncte la 114 subiecți diagnosticați cu fibromialgie.

Ei au descoperit că 25-35% dintre subiecți au înregistrat scăderi semnificative ale durerii, indiferent de localizarea stimulării. Alte studii de acupunctură a fibromialgiei au raportat rezultate similare [32,33].

Deoarece acupunctura implică frecvent stimularea punctelor Ashi, care se află pe punctele dureroase ale corpului fără legătură cu meridianele și acupunctele, este rezonabil să se speculeze că non-acupunctele folosite în
studiile de fibromialgie sunt adesea punctele Ashi [31].

În plus, acupunctura poate avea efecte regionale prin eliberarea locală a neuromodulatorilor cum ar fi adenozina [16].

Studiile de fibromialgie pot să nu poată evalua cu precizie specificitatea punctului, deoarece această
afecțiune implică frecvent durere difuză localizată în mai multe regiuni ale corpului.

Prin urmare, poate fi dificil în fibromialgie să se distingă modificările pragului durerii în timpul
stimulării non-acupunctelor vs. acupunctelor reale.

În mod similar, alte studii ale acupuncturii în durerea acută nu au reușit să valideze conceptul de specificitate a punctelor [34-37].

De exemplu, Linde și colab. [34] au raportat că măsurarea intensității cefaleei după stimularea acupunctelor reale și a non- acupunctelor la 208 subiecți nu a evidențiat nicio diferență în eficacitatea reducerii durerii prin nicio metodă.
Aceste studii au fost în general bine controlate cu un număr adecvat de subiecți, dar rezultatele au fost măsurate cu o scală vizuală analogică (VAS), care este foarte variabilă între indivizi [38]. Astfel, orice diferențe între acțiunile placebo și cele nespecifice între acupunctura simulata și reala ar putea să nu fi fost detectate.

Spre deosebire de majoritatea studiilor de management al durerii care utilizează o scara VAS pentru măsurarea durerii, Cahn si colab. [20] a folosit un sondaj cu răspunsuri afimative sau negative pentru a studia efectul acupuncturii în managementul durerii de faringe și stomac după o gastroscopie. Nouăzeci de subiecți au primit fie stimularea a 10 acupuncte reale, inclusiv Chengjiang (CV24), Lianquan (CV23), Shanzhong (CV17), Zhongwan (CV12), Shangqiu (SP5), Neiguan (P6) și altii stimularea a Zusanli sau a unor puncte simulate, situate
la 1 cm de acupunctele reale.

Cercetatorii au descoperit ca un numar semnificativ mai mic de subiecti din grupul de acupunctura reala au avut dureri in urma tratamentului in comparatie cu grupul de control. Aceste constatări sugerează că rezultatele neconcludente în unele studii privind specificitatea punctului în durere ar putea fi determinate de variabilitatea măsurării rezultatelor, de exemplu, folosind un un sistem de scalare mai degrabă decât o abordare mai
simplă, prin chestionare cu raspunsuri afirmative sau pozitive.

Studiile hemodinamice privind răspunsurile stimularii punctelor specifice

Studiile hemodinamice folosesc metode mai obiective și mai precise pentru a evalua
stimularea acupunctelor și non- acupunctelor prin măsurarea precisă a ritmului cardiac și a
tensiunii arteriale.

Într-un studiu care a comparat efectele acupuncturii reale si a celei simulate, Huang și colab. [22] au evaluat variabilitatea ritmului cardiac (HRV) la 111 subiecți după stimularea acupunctului P6 și a unui acupunct fals, situat la 1 cm față de partea ulnară a P6.

Ei au aratat ca stimularea acupunctului P6 a scazut ritmul cardiac si a crescut indicele HRV de inalta frecventa a modulatiei vagale cardiace, in timp ce stimularea falsului acupunct a scazut ritmul cardiac fara a schimba fluxul vagal.

Alte studii hemodinamice au comparat de asemenea răspunsurile la stimularea acupunctelor inactive cu cele ale stimulării acupuncturii reale.

În acest sens, Li și colab. [23] au examinat tensiunea arterială sistolică, diastolică și medie, ritmul cardiac și produsul de presiune în ritm (RPP), ca indice al cererii de oxigen miocardic, la 17 subiecți înainte și după exercițiu.

Cercetătorii au măsurat răspunsurile de presor induse de exerciții fizice imediat după stimularea cu electro-acupunctura /EA a acupunctelor P5-6, LI4-L7 și Guangming- Xuanzhong (GB37-39).

Ei au descoperit că EA aplicată la acupunctele P5-6 și LI4-L7 a crescut volumul de muncă și a scăzut presiunea arterială sistolică și medie, precum și RPP în timpul exercițiului, în timp ce EA aplicata la GB37-39 nu a modificat aceste răspunsuri hemodinamice.

Ei au concluzionat că stimularea acupunctelor inactive nu modifică răspunsurile simpatoexcitatoare la exerciții, așa cum se vede cu stimularea acupunctelor reale.

Observații similare au fost obtinute în studiile experimentale ale răspunsurilor la stimularea acupunctelor Ll6-7, P5-6, Yinxi-Shenmen (H6-7) și Zusanli-Shangjuxu (S36-37) asupra distensiei gastrice la șobolani, un model utilizat pentru investigarea reflexelor cardiovasculare excitatorii viscerale [19]. Acupunctele de control LI6-7 au fost alese deoarece nu sunt fost folosite in tratarea bolilor cardiovasculare și au o inima contribuție asupra regiunilor
creierului ce reglează funcția cardiovasculară [18].

Rezultatele au arătat că terapia prin electro-acupunctura / EA la LI6-7 nu a modulat răspunsurile hemodinamice reflexe, în timp ce stimularea acupunctelor P5-6, H6-7 și S36-37 a redus semnificativ răspunsurile simpatoexcitatoare.

Astfel, în timp ce multiple acupuncte pot fi folosite pentru a modula funcția cardiovasculară, răspunsurile la electro-acupunctura / EA sunt destul de relevante.

Într-un studiu comprehensiv de laborator asupra specificitatii acupunctelor, Tjen-A-Looi și colab. [18] au evaluat modificările creșterea reflexiva a tensiunii arteriale cauzate de stimularea chimică a vezicii biliare la pisici anesteziate în timpul stimulării individuale a mai multor seturi de acupuncte: P5-6, Shousanli-Quchi (LI10-11), Li4-L7, S36-37 , LI6-7 și Yongquan-Zhiyin (K1-B67). P5-6, LI4-7, LI10-11 și S36-37 sunt utilizate în mod frecvent in tratamentul bolilor cardiovasculare [18], în timp ce LI6-7 și K1-B67 sunt localizate de-a lungul nervilor superficiali și au fost utilizați ca acupuncte false pentru a testa diferența dintre stimularea nervilor cutanati si a celor adanci. Cercetatorii au descoperit ca electro-stimularea de joasa frecventa a LI6-7 si K1-B67 nu a influentat raspunsul presor, in timp ce stimularea celorlalte seturi de acupuncte a redus semnificativ cresterea reflexului tensiunii arteriale.

Mai mult, P5-6 sau LI10-11 au modulat răspunsul într-o măsură semnificativ mai mare și pentru o durată mai lungă decât LI4-L7 și S36-37. Astfel, chiar dacă stimularea multor seturi de acupuncte poate fi utilizată pentru tratarea bolilor cardiovasculare, efectele lor terapeutice în scăderea tensiunii arteriale crescute sunt distincte în ceea ce privește amploarea și durata.

Studii neurologice privind răspunsurile specifice punctului

Unul dintre cele mai importante mecanisme care stau la baza efectelor terapeutice ale acupuncturii este acțiunea sa asupra sistemului nervos central [2]. Odată cu dezvoltarea unor tehnici neinvazive, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI), care vizualizează modificările fluxului sanguin și ale activității creierului, studiile privind efectele neurologice ale acupuncturii au devenit mai practice în context clinic.

Mai multe studii au comparat schimbările în activitatea creierului în timpul stimulării acupunctelor reale si a celor
false pentru a evalua răspunsurile placebo și alți factori (de exemplu, durere și nervozitate), toate acestea apărând frecvent atât cu acupunctura de simulare, cât și cu cea reala.

De exemplu, comparând stimularea acupunctelor reale si a celor inactive într-un studiu fMRI, Yoo și colab. [39] au constatat că stimularea P6 și a unui acupunct inactiv la 12 subiecți a activat o serie de regiuni similare.

Cu toate acestea, stimularea acupunctelor inactive nu a modificat semnalele în girusul precentral stâng, nucleul dorsomedial al talamusului, girusul frontal superior sau mai multe neuro-matrici din cerebel, care au fost activate prin stimularea P6.

În special, P6 a fost utilizat în mod obișnuit pentru a trata greața [40], care este asociată cu activitatea cerebelară [41]. Cerebelul este activat în timpul stimulării cu P6, dar nu prin stimularea falsa, susținând concluzia că acupunctele sunt specifice anumitor afectiuni.

S-a dovedit de asemenea ca stimularea diferitelor acupuncte reale obtie diferite modele ale activitatii creierului. Zhang și colab. [42] de exemplu, au constatat că stimularea diferitelor seturi de acupuncte in tratamentul unor afectiuni diverse a determinat modele specifice de activare în creier. Acest studiu a comparat stimularea acupunctelor S36 și Sanyinjiao (SP6), utilizate pentru tratarea tulburărilor viscerale [43], si Yanglingquan (GB34) și Chengshan (B57), utilizate pentru tulburări ale mușchilor și tendoanelor [44].

Datele fMRI au arătat că stimularea S36 și SP6 a activat cortexul frontal orbital și a dezactivat regiunile hipocampului și parietal BA7, asociate cu tulburări viscerale [45,46].

Pe de altă parte, stimularea GB34 și B57 a crescut activitatea în talamusul dorsal și a inhibat activitatea în cortexul motor primar și premotor. Interesant este faptul că, deși cele patru acupuncte se află în același segment
spinal, ele au provocat răspunsuri diferite la stimulare.

Aceste rezultate sugerează că stimularea diferitelor seturi de acupuncte conduce la răspunsuri neuronale specifice
afectiunii, chiar și atunci când acupunctele sunt localizate în același segment spinal.

Un studiu [18] al mecanismelor neuronale, bazat pe efectul electro-acupuncturii / EA asupra afectiunilor cardiovasculare a arătat că tiparele de activare specifice punctului au fost rezultatul stimulării diferitelor nervuri somatice care stau la baza meridianelor și acupunctelor.

În plus, studiile au arătat că stimularea acupunctelor de-a lungul nervilor mediani și peroneali reduce hipertensiunea prin modularea activității în medulla ventrallaterală rostrală (rVLM), un centru care reglează curgerea neuronală simpatică.

Tjen-A-Looi și colab. [18] au înregistrat o activitate neuronală unică în rVLM în timpul aplicarii electro-acupuncturii / EA cu scopul de a evalua răspunsurile specifice punctuale ale neuronilor presimpatici la stimularea P56, LI4-L7, LI6-7, LI10-11, S36-37 și K1-B67 la pisici [ 18]. Activitatea în rVLM a crescut în timpul stimulării tuturor acupunctelor, dar a fost semnificativ mai mare în timpul stimulării P5-6, localizată peste nervul median; LI10-11,
situat peste nervul radial profund și S36-37, situat peste nervul peroneal profund.

Durata modificării activității evocate de rVLM a variat, de asemenea, la acupunctele stimulate, P5-6
producând un răspuns semnificativ mai lung.

Efectele specifice rezultate din stimularea diferitelor acupuncte în studiile controlate de laborator confirmă faptul că stimulrea anumitor puncte pe corp produce mult mai mult decât răspunsuri placebo, dat fiind că acupunctura cu
placebo nu este asociată cu răspunsuri specifice sau diferențiate în cazul animalelor anesteziate.

Concluzie

Rezultate recente arată că stimularea diferitelor puncte ale corpului determină răspunsuri distincte în hemodinamica, fMRI si răspunsurile electrofiziologice centrale neuronale.

Studiile de imagistica a creierului au aratat ca stimularea diferitelor puncte provoaca modele unice pe creier, care sunt de asemenea asociate anumitor afectiuni.

În timp ce studiile fMRI arată că diferite regiuni ale creierului sunt activate, aceste studii nu prezintă căile prin care
apar aceste modificări.

Studiile de laborator privind specificitatea punctului au demonstrat că stimularea căilor neuronale care se conectează variabil la regiuni ale creierului conduce la răspunsuri fiziologice și clinice diferențiate.

Totuși, datorită cunoașterii limitate a mecanismelor care stau la baza specificității punctului, sunt necesare studii suplimentare în acest domeniu.

Referinte

Low R. Acupuncture: Techniques for Successful Point Selection. Woburn: Butterworth-
Heinemann; 2001.
Longhurst JC. Defining meridians: a modern basis of understanding. J Acupunct Meridian
Stud. 2010;3:67–74. doi: 10.1016/S2005-2901(10)60014-3. [PubMed] [Cross Ref]
Filshie J, White A. Medical Acupuncture: A Western Scientific Approach. Philadelphia:
Elsevier Limited; 1998.
Stux G, Berman B, Pomeranz B. Basics of Acupuncture. New York: Springer; 2003.
Langevin HM, Wayne PM, MacPherson H, Schnyer R, Milley RM, Napadow V, Lao L, Park
J, Harris RE, Cohen M, Sherman KJ, Haramati A, Hammerschlag R. Paradoxes in
acupuncture research: strategies for moving forward. Evid Based Complement Altern Med.
2011;2011:1–11. [PMC free article] [PubMed]
Choi YW. The Topography of Meridians. Alhambra: Cunningham Press; 1973.
Kleinhenz J, Streitberger K, Windeler J, Gubacher A, Marvidis G, Martin E. Randomised
control trial comparing the effects of acupuncture and a newly designed placebo needle in
rotator cuff tendinitis. Pain. 1999;83:235–241. doi: 10.1016/S0304-3959(99)00107-4.
[PubMed] [Cross Ref]
Park J, White A, Stevinson C, Ernst E, James M. Validating a new non-penetrating sham
acupuncture device: two randomized controlled trials. Acupunct Med. 2002;20:168–174. doi:
10.1136/aim.20.4.168. [PubMed] [Cross Ref]
Sherman KJ, Hogeboom CJ, Cherkin DC, Deyo RA. Description and validation of a
Noninvasive placebo acupuncture procedure. J Altern Complement Med. 2002;8:11–19. doi:
10.1089/107555302753507140. [PubMed] [Cross Ref]
Vincent C, Lewith G. Placebo controls for acupuncture studies. J R Soc Med.
1995;88:199–202. [PMC free article] [PubMed]
Alecrim-Andrade J, Maciel-Junior J, Cladellas XC, Correa-Filho HR, Machado HC.
Acupuncture in migraine prophylaxis: a randomized sham-controlled trial. Cephalalgia.
2006;26:520–529. doi: 10.1111/j.1468-2982.2006.01062.x. [PubMed] [Cross Ref]
Hui KK, Liu J, Makris N, Gollub RL, Chen AJ, Moore CI, Kennedy DN, Rosen BR, Kwong
KK. Acupuncture modulates the limbic system and subcortical gray structures of the human
brain: evidence from fMRI studies in normal subjects. Hum Brain Mapp. 2000;9:13–25. doi:
10.1002/(SICI)1097-0193(2000)9:1<13::AID-HBM2>3.0.CO;2-F. [PubMed] [Cross Ref]
Joos S, Brinkhaus B, Maluche C, Maupai N, Kohnen R, Kraehmer N, Hahn EG, Schuppan D.
Acupuncture and moxibustion in the treatment of active Crohn’s disease: a randomized
controlled study. Digestion. 2004;69:131–139. doi: 10.1159/000078151. [PubMed] [Cross
Ref]
Sandberg M, Wijma K, Wyon Y, Nedstrand E, Hammar M. Effects of electro-acupuncture on
psychological distress in postmenopausal women. Complement Ther Med. 2002;10:161–169.
doi: 10.1016/S0965229902000547. [PubMed] [Cross Ref]
Lund I, Naslund J, Lundeberg T. Minimal acupuncture is not a valid placebo control in

randomized controlled trials of acupuncture: a physiologist’s perspective. Chin Med.
2009;4:1–9. doi: 10.1186/1749-8546-4-1. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]
Goldman N, Chen M, Fujita T, Xu Q, Peng W, Liu W, Jensen TK, Pei Y, Wang F, Han X,
Chen J, Schnermann J, Takano T, Bekar L, Tieu K, Nedergaard M. Adenosine A1 receptors
mediate local anti-nociceptive effects of acupuncture. Nat Neurosci. 2010;13:883–888. doi:
10.1038/nn.2562. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]
Li P, Longhurst JC. Neural mechanism of electroacupuncture’s hypotensive effects. Auton
Neurosci. 2010;157:24–30. doi: 10.1016/j.autneu.2010.03.015. [PMC free article] [PubMed]
[Cross Ref]
Tjen-A-Looi SC, Li P, Longhurst JC. Medullary substrate and differential cardiovascular
responses during stimulation of specific acupoints. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol.
2004;287:R852–R862. doi: 10.1152/ajpregu.00262.2004. [PubMed] [Cross Ref]
Zhou W, Fu L, Tjen-A-Looi SC, Li P, Longhurst JC. Afferent mechanisms underlying
stimulation modality-related modulation of acupuncture-related cardiovascular responses. J
Appl Physiol. 2005;98:872–880. [PubMed]
Cahn AM, Carayon P, Hill C, Flamant R. Acupuncture in gastroscopy. Lancet.
1978;311:182–183. doi: 10.1016/S0140-6736(78)90614-1. [PubMed] [Cross Ref]
Fang JL, Krings T, Wedemann J, Meister IG, Thron A. Functional MRI in healthy subjects
during acupuncture: different effects of needle rotation in real and false acupoints.
Neuroradiology. 2004;46:359–362. doi: 10.1007/s00234-003-1125-7. [PubMed] [Cross Ref]
Huang ST, Chen GY, Lo HM, Lin JG, Lee YS, Kuo CD. Increase in the vagal modulation by
acupuncture at Neiguan point in the healthy subjects. Am J Chin Med. 2005;33:157–164. doi:
10.1142/S0192415X0500276X. [PubMed] [Cross Ref]
Li P, Ayannusi O, Reid C, Longhurst JC. Inhibitory effect of electroacupuncture (EA) on the
pressor response induce by exercise stress. Clin Auton Res. 2004;14:182–188. [PubMed]
Liu WC, Feldman SC, Cook DB, Hung DL, Xu T, Kalnin AJ, Komisaruk BR. fMRI study of
acupuncture-induced periaqueductal gray activity in humans. Neuroreport.
2004;15:1937–1940. doi: 10.1097/00001756-200408260-00021. [PubMed] [Cross Ref]
Han JS, Ho YS. Global trends and performances of acupuncture research. Neurosci Biobehav
Rev. 2011;35:680–687. doi: 10.1016/j.neubiorev.2010.08.006. [PubMed] [Cross Ref]
Moffet HH. Sham acupuncture may be as efficacious as true acupuncture: a systematic
review of clinical trials. J Altern Complement Med. 2009;15:213–216. doi:
10.1089/acm.2008.0356. [PubMed] [Cross Ref]
Zhang H, Bian Z, Lin Z. Are acupoints specific for diseases? A systematic review of the
randomized controlled trials with sham acupuncture controls. Chin Med. 2010;5:1–7. doi:
10.1186/1749-8546-5-1. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]
Na B, Jahng GH, Park S, Jung W, Moon S, Park J, Bae H. An fMRI study of neuronal
specificity of an acupoint: electroacupuncture stimulation of Yanglingquan (GB34) and its
sham point. Neurosci Lett. 2009;464:1–5. doi: 10.1016/j.neulet.2009.08.009. [PubMed]
[Cross Ref]
Araujo MS. Does the choice of placebo determine the results of clinical studies on
acupuncture? Forsch Komplement ärmed. 1998;5:8–11. doi: 10.1159/000057100. [PubMed]
[Cross Ref]
Langevin HM, Hammerschlag R, Lao L, Napadow V, Schnyer RN, Sherman KJ.
Controversies in acupuncture research: selection of controls and outcome measures in
acupuncture clinical trials. J Altern Complement Med. 2006;12:943–953. doi:
10.1089/acm.2006.12.943. [PubMed] [Cross Ref]
Assefi NP, Sherman KJ, Jacobsen C, Goldberg J, Smith WR, Buchwald D. A randomized
clinical trial of acupuncture compared with sham acupuncture in fibromyalgia. Ann Intern
Med. 2005;143:10–19. [PubMed]

Deluze C, Bosia L, Zirbs A, Chantraine A, Vischer T. Electroacupuncture in fibromyalgia:
results of a controlled trial. BMJ. 1992;305:1249–1252. doi: 10.1136/bmj.305.6864.1249.
[PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]
Harris RE, Tian X, Williams DA, Tian TX, Cupps TR, Petke F, Groner KH, Biswas P,
Gracely RH, Clauw DJ. Treatment of fibromyalgia with formula acupuncture: investigation
of needle placement, needle stimulation, and treatment frequency. J Altern Complement Med.
2005;11:663–671. doi: 10.1089/acm.2005.11.663. [PubMed] [Cross Ref]
Linde K, Streng A, Jurgens S, Hoppe A, Brinkhaus B, Witt C, Wagenpfeil S, Pfaffenrath V,
Hammes MG, Weidenhammer W, Willich SN, Melchart D. Acupuncture for patients with
migraine: a randomized controlled trial. JAMA. 2005;293:2118–2125. doi:
10.1001/jama.293.17.2118. [PubMed] [Cross Ref]
Ballegaard S, Meyer CN, Trojaborg W. Acupuncture in angina pectoris: does acupuncture
have a specific effect? J Intern Med. 1991;229:357–362. doi: 10.1111/j.1365-
2796.1991.tb00359.x. [PubMed] [Cross Ref]
Goddard G, Karibe H, McNeill C, Villafuerte E. Acupuncture and sham acupuncture reduce
muscle pain in myofascial pain patients. J Orofac Pain. 2002;16:71–76. [PubMed]
Zaslawski CJ, Cobbin D, Lidums E, Petocz P. The impact of site specificity and needle
manipulation on changes to pain pressure threshold following manual acupuncture: a
controlled study. Complement Ther Med. 2003;11:11–21. doi: 10.1016/S0965-
2299(02)00116-4. [PubMed] [Cross Ref]
Huskisson EC. Measurement of pain. Lancet. 1974;304:1127–1131. doi: 10.1016/S0140-
6736(74)90884-8. [PubMed] [Cross Ref]
Yoo SS, Teh EK, Blinder RA, Jolesz FA. Modulation of cerebellar activities by acupuncture
stimulation: evidence from fMRI study. NeuroImage. 2004;22:932–940. doi:
10.1016/j.neuroimage.2004.02.017. [PubMed] [Cross Ref]
Boehler M, Mitterschiffthaler G, Schlager A. Korean hand acupressure reduces postoperative
nausea and vomiting after gynecological laparoscopic surgery. Anesth Analg.
2002;94:872–875. doi: 10.1097/00000539-200204000-00018. [PubMed] [Cross Ref]
Flaherty AM. Symptom management: nausea and vomiting. Cancer Nurs. 1985;8:36–38.
Zhang WT, Jin Z, Luo F, Zhang L, Zeng YW, Han JS. Evidence from brain imaging with
fMRI supporting functional specificity of acupoints in humans. Neurosci Lett.
2004;354:50–53. doi: 10.1016/j.neulet.2003.09.080. [PubMed] [Cross Ref]
Li Y, Tougas G, Chiverton SG, Hunt RH. The effect of acupuncture on gastrointestinal
function and disorders. Am J Gastroenterol. 1992;87:1372–1381. [PubMed]
Tsui P, Leung MC. Comparison of the effectiveness between manual acupuncture and
electro-acupuncture on patients with tennis elbow. Acupunct Electrother Res.
2002;27:107–117. [PubMed]
Cervero F, Laird JM. Visceral pain. Lancet. 1999;353:2145–2148. doi: 10.1016/S0140-
6736(99)01306-9. [PubMed] [Cross Ref]
Price JL. Prefrontal cortical networks related to visceral function and mood. Ann NY Acad
Sci. 2006;877:383–396. [PubMed]
Referinta
Journal: Chinese Medicine. 2012; 7: 4.
Authors: Emma M Choi,1 Fang Jiang,1 and John C Longhurst

Comments are closed.