0769659749 Bucuresti (Piata Romana), Cluj Napoca

Efectele acupuncturii in anxietatea aparuta odată cu renunțarea la nicotina

2008

Efectele acupuncturii in anxietatea aparuta odată cu renunțarea la nicotina si mecanismele cele mai relevante

Acupunctura, asemenea celor mai multe din tratamentele alternative, s-a dovedit a fi eficienta in cateva dependențe chimice la animale, ce includ și dependența de nicotina. Echipa de cercetări a investigat efectul acupuncturii în anxietatea apărută în momentul renunțării la nicotina dar și efectul asupra factorului CRF (de eliberarea a “CorticoTropinei”) și al “NeuroPeptidei-Y” ce reglează expresia ARN în creier în zona amigdalei cerebeloase în timpul perioadei renunțării la nicotina.

Șoarecilor li s-a administrat mai întâi nicotina injectabilă într-un grup și  grupul martor a fost tratat cu soluție salina (0,1 mg/kg corp); amândouă “medicatiile” au fost introduse subcutanat odată pe zi pentru 7 zile.

Grupele expuse la Acupunctură au fost tratate cu stimularea fotobioluminiscenta in punctele C7 si St36 in perioada renunțării. Efectul de raspuns anxios a fost măsurat la 72 de ore după încetarea injecțiilor cu nicotină. CRF si NPY ca si nivelurile de ARNm au fost evaluate cu monitorizarea reacției revers-polimeraz-transcriptazei în perioada imediată renuntarii.

Șoarecii expuși la renunțare la nicotina au reacționat evident mai bine decât cei supuși la soluția salină. Dozările neuro-biochimce arată că CRF poate fi asociat cu apariția efectelor emoționale negative de anxietate ce apar odată cu renunțarea la fumat și că acupunctura are un efect evident de combatere a acestor stări prin modularea în amigdala cerebrală a secrețiilor de CRF

Jurnal: Neurosci Lett. 2008 Jan 10;430(2):98-102. Epub 2007 Oct 30.
Autorii: Chae Y1, Yeom M, Han JH, Park HJ, Hahm DH, Shim I, Lee HS, Lee H.
PubMed ID (PMID): 18060697
DOI: 10.1016/j.neulet.2007.10.026


Toate opiniile prezentului articol reprezinta părerile și enunțurile autorilor și nu reflectă poziția Centrului StopFumat.com  sau LaserAcuStop® sau pe cel al medicilor care sunt implicați în serviciile noastre.

Comments are closed.