0769659749 Bucuresti (Piata Romana), Cluj Napoca

Inițiativa 2035 Fără Tutun este o coalizare voluntară a ONG-urilor preocupate de tema reducerii consumului de tutun si LEGEA nr.332 din 15 noiembrie 2005 privind ratificarea Convenţiei-cadru WHO pentru controlul tutunului, adoptată la Geneva, Elveţia, la 21 mai 2003

Inițiativa 2035 Fără Tutun este o coalizare voluntară a ONG-urilor preocupate de tema reducerii consumului de tutun, finanțată din câteva surse-un grant competitiv public obținut de la Bloomberg Philantropies din anul 2016, precum și din contribuții ale ONG-urilor implicate(broșuri editate de societățile medicale, dezbateri organizate de ONG-urile membre). Și nu, inițiativa nu este susținută de către industria farmaceutică pentru nici una din activitățile derulate în cadrul proiectului. Nici una din reglementările promovate ca parte a inițiativei nu are legătură cu segmentul(de altfel, recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății) de renunțare la fumat. Toate aceste informații sunt prezente inclusiv pe această pagină.

Inițiativa afla, pe la începutul anului 2018, că se pregătește o campanie concertată de decredibilizare- se știa de la acel moment cu exactitate cine sunt cei care au acceptat afacerea pe bani propusa de industria tutunului.

Campanie finanțată exclusiv de către producătorii de tutun, în contextul amenințării reprezentate de inițiativele legislative prin care se solicitau reglementări uniforme pentru produsele din tutun.

Ca atare, faptul că asistăm, de ceva timp, la materiale scrise de acei câțiva bloggeri și jurnaliști cu legături dovedite cu industria afectată direct de măsuri de reglementare nu ne surprinde.

E o validare importantă a muncii făcute până acum.

Nici unul din materialele scrise de acești profesioniști nu are cuvântul Publicitate menționat, în ciuda faptului că respectivii au fost prezentați în mod public în relație cu industria tutunului, participând la evenimente sau excursii finanțate de aceștia.

Faptul că o temă de sănătate publică beneficiază de finanțare nu are nici un fel de conotație ilegală și, cu atât mai mult, imorală- dimpotrivă, este chiar conformă cu o lege în vigoare în România.

Colectarea de date științifice care să argumenteze propunerile legislative, derularea de focus-group-uri, de studii de piață, de monitorizare civică a implementării legilor în domeniu, de conștientizare și informare trebuie și merită să beneficieze de susținere.

Ne-am dori ca sănătatea publică să ajungă să beneficieze de nivelurile de finanțare aruncate de către industria tutunului către diverse canale media, din păcate nu este așa.

Există multiple inițiative dedicate sănătății publice care beneficiază de cooperare inter-sectorială și de susținere din partea celor interesați.

Ce face diferența în cazul acestei teme specifice este, de fapt, interesul comercial afectat major, cel al industriei tutunului.

De aceea vedeți în acest caz aceste încercări disperate.

Sugerăm tuturor celor care se cred experți în temă să studieze legea nr. 332/2005 care a transpus Convenția Cadru privind Controlul Tutunului- să citească, mai ales, cele 2 segmente legate de recomandările de colaborare inter-sectorială și, mai ales, să citească criteriile de excludere obligatorie a industriei tutunului din acest proces.

Nu, nu este o “recomandare”, ci o lege.

Îi invităm pe cei care preiau diverse materiale neverificate, chinuindu-se să facă legături și extrapolări care nu au nici o legătură cu realitatea acestei inițiative, să ceară și date și informații validate.

Vă mulțumim tuturor pentru interes și sperăm ca din ce în ce mai multe teme de sănătate publică să își găsească susținerea în societatea civilă și ambasadorii care să o promoveze consecvent!

http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=68246

http://2035faratutun.ro/

Comments are closed.