0769659749 Bucuresti (Piata Romana), Cluj Napoca

Scrisoarea unui medic occidental despre Opiacee și Acupunctură în Controlul Durerii

Am tradus pe repede înainte aceasta scrisoare. Va rog sa manifestati înțelegere sau sa o citiți în original in engleza aici sau ajutați mă sa corectez textul.

Iată o fărâmă de realitate brută in ce privește confruntarea medicinii occidentale cu medicina tradițională, precum și cu Durerea și Stupefiantele si analgezicele.

În 1986, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un nou ghid vizual pentru gestionarea durerii, cunoscut sub numele de “scară dureroasă“.

Fiecare treaptă de pe scară a reprezentat un set diferit de medicamente pentru durere. În stadiul inferior s-au efectuat medicamente de tip over-the-counter cum ar fi Tylenol, în timp ce opioidele ca morfina au apărut mai aproape de vârf. A fost o rubrica simpla, pas cu pas pentru a ajuta medicii sa-si eficientizeze abordarea pentru a ajuta pacientii cu dureri.
Scara era o mare lovitură. A început să se cultive în centre de tratament pentru cancer și clinici de durere în întreaga lume. Treizeci de ani mai târziu, este totuși planul de abordare pentru gestionarea durerii de bază. Dar, dintr-o treaptă în alta, scara nu este farmacologică. Nu are nici o terapie psihologică, reabilitantă sau “naturală” pentru durere.

În calitate de medic de urgență, văd în mod obișnuit pacienții care au venit în camera de urgență (ER) pentru a obține o ușurare a durerii cronice. Pacienții cu fibromialgie, osteoartrită, dureri cronice de spate, durere neuropată – lista continuă. Durerea este unul dintre motivele cele mai frecvente la care pacienții vin la ER. Cu toate acestea, noi, ca doctori, suntem săraci in promisiunile pentru gestionarea lor.

Efectuăm o intervenție terapeutică, uneori trimitem pacienți acasă din spital atunci când sunt încă foarte inconfortabili, chiar si în momente în care nu pot să efectueze sarcini zilnice importante cum ar fi gătitul și curățarea.

Mai recent, pendulul sa dus în extrema cealaltă și a apărut o tendință de tratare a durerii, după cum reiese din numărul periculos de prescripții de opiacee în Canada și Statele Unite.

În 2015, Dr. Steve Morgan de la Universitatea British Columbia a arătat că rate mai mari de prescripție pentru opiacee sunt legate de rate mai ridicate de supradozaj și moarte legate de opiacee. Dat fiind faptul că “nu face rău” este unul dintre principiile directoare ale medicinei, trebuie să ne regândim serios modelele noastre de prescriere.

Dacă există o modalitate mai sigură de a gestiona durerea, nu ar trebui să o încercăm?

De-a lungul carierei mele medicale, am auzit adesea despre acupunctură ca tratament alternativ pentru durere, dar l-am respins.

Dacă ar fi meritat, am argumentat, atunci aș fi învățat despre asta în școala medicală.

Dar, de asemenea, știam că pacienții mei au meritat un efort din partea mea pentru a găsi o alternativă la opiacee.

De ceva timp, am avut dureri intermitente cauzate de o leziune veche a umerilor, ceva pe care l-aș trata de obicei cu câteva Tylenol.

Mi-a dat seama că poate aș putea să mă uit la acupunctură, nu numai pentru binele meu, ci și pentru pacienții mei.

Acupunctura ca placebo

Blogurile de sănătate și guru-ii de sănătate alternativi au susținut de mult eficacitatea acupuncturii ca tratament al durerii. Și de zeci de ani, grupurile de cercetare au testat acele credințe. Unele dintre aceste studii au atribuit pacienților tratamente de acupunctură “înșelătoare” pentru a controla efectul placebo. Rezultatele studiilor individuale au fost inconsistente. Unii au arătat un beneficiu clar din partea acupuncturii, în timp ce alții nu prezintă nicio diferență între acupunctură, proceduri înșelătoare și nici un tratament deloc. Cu o variabilitate atât de mare a rezultatelor, comunitatea medicală sa adresat metaanalizelor (adică studiilor retrospective ale studiilor) pentru verdictul final. Cu câteva excepții, aceste metaanalize mai robuste nu au arătat niciun beneficiu din partea acupuncturii, determinând Societatea Internațională de Cercetare a Anesteziei să publice un articol în 2013 intitulat Acupunctura este Teatrul Placebo

“Atunci cand nu exista un tratament eficace pentru o problema medicala, aceasta duce la o tendinta de a căuta o soluție de compromis”, au explicat doctorii David Colquhoun și Steven Novella, autorii lucrării.

“Cercetările lor au susținut că acupunctura este doar puțin mai mult decât o astfel de cârpeală.”

Rezultatele lucrării nu au împiedicat oamenii de știință și vindecătorii alternativi să încerce să justifice acupunctura ca un tratament util pentru durere, mai ales că criza de opiacee sa înrăutățit în America.

În octombrie, când administrația președintelui Donald Trump a declarat criza urgență națională, Comisia Națională de Certificare pentru Acupunctură și Medicină Orientală (NCCAOM) a solicitat lui Trump sa includa acupunctura ca parte a soluției. În efortul de a încuraja furnizorii de asistență medicală să aleagă alternative la opiacee.

Asociația Națională a Avocaților Generali a înaintat o scrisoare, semnată de 37 de avocați de stat și de avocați generali, solicitând ca planurile americane de asigurări de sănătate să-și revizuiască politica de plată și acoperire.

In 2017 un grup de studiu australian condus de Dr Marc Cohen a publicat un studiu care susține că Acupunctura e la fel de eficienta ca Tylenol, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și chiar și unele opiacee pentru tratamentul durerii la nivelul lombar al spatelui și al entorsei gleznelor în urgente (ER).

Cohen și echipa sa au concluzionat că acupunctura este “o formă sigură și acceptabilă de analgezie acută … (și că) poate fi utilă ca adjuvant al FarmacoTerapiei sau atunci când farmacoterapia este inadecvată”.

Înapoi în Toronto, Canada, unde lucrez în ER, e obișnuit ca pacienții să solicite stupefiante pentru durerea lor. Săptămâna trecută am văzut doi pacienți care m-au împins pentru mai multe medicamente. “Îmi iau deja retetele pentru spate”, au spus ei, “dar nu mai ajută. Nu-mi puteți scrie o nouă rețetă?”

I-am trimis acasă cu mâna goală. Unul dintre ei mi-a spus că nu-mi fac treaba.

Am fost frustrat. Tratarea durerii pacienților a fost uneori simțită ca lovirea unei mingi de tenis peste fileu știind că va fi lobată înapoi la mine în următorul moment.

Am fost intrigat de posibilitățile acupuncturii ca o alternativă, dar a fost inconfortabil sa recomand pacienților mei, deoarece era în afara domeniului de pregătire medicală.

De asemenea, am fost preocupat de aspectele de proiectare și metodologie ale realixarii unor studii pro-acupunctură, care m-au făcut să privesc concluziile lor ca fiind mai puțin convingătoare.

A sosit timpul să câștig mai multă viziune asupra lumii medicinei alternative. Am luat telefonul și am rezervat o rezervare la o sesiune de acupunctură.

Acupuncturistii insera ace subtiri in piele pentru a stimula punctele de pe corp pentru a atinge o varietate de efecte diferite. Întins întuneric, la câteva momente de la prima mea sesiune de acupunctură, întrebările mi-au rămas în minte. Ar face rău? Sunt acele curate? Ce-ar fi dacă îmi patrund cu acele in plămâni accidental?

Infecțiile și puncțiile pulmonare sunt complicații extrem de rare la acupunctură și nu sunt ceva ce pacienții ar trebui să-și facă griji dacă se află într-o clinică cu reputație, licențiată.

Știam asta, dar grijile mi-au străbătut mintea, în ciuda mea.
Acupuncturistul meu a intrat înapoi în cameră.
– Unde ai dureri? Întrebă el.
“Umărul meu stâng”, am spus.

“De obicei imediat după ce mă trezesc dimineața.”
“Aveți neliniște?”
“Da.”
“Aveți probleme cu somnul?”
“Nu.”
Orice probleme hepatice? Te enervezi? Întrebă el.
“Nu am problemele de ficat”, am răspuns.

– Da, uneori să mă supăr.
“Furia este legată de ficat”, a spus el.
Mânia mea este legată de ficatul meu?

Probabil că am ratat această prelegere la școala medicală. Pentru moment, totuși, am eliminat acest lucru, suspendând neîncrederea, deoarece acupuncturistul a început să introducă ace în scalp, frunte, trunchi, picioare și picioare.

Trecut si prezent

Primul document care descrie un sistem organizat de acupunctură datează la 100 î.en în China. Dar unele descoperiri arheologice – inclusiv bucăți ascuțite de os și rocă – sugerează că ar fi putut fi chiar folosite încă din anul 6000 î.en. Practicanții medicinei chinezești cred că acupunctura modifică mișcarea Qi, o forță de viață care curge între meridianele energetice din corpul nostru. În contrast, medicina occidentală se ancorează în modele observabile și puncte de date obiective și măsurabile. Ambele sisteme promovează sănătatea și vindecarea, dar din sistemele de cunoaștere foarte diferite. Unii practicanți alternativi au încercat să depășească decalajul, desenând selectiv știința medicinei occidentale, menținând în același timp principiul de bază al “câmpurilor energetice esoterice”, dar este adesea o potrivire ciudată.

După sesiunea de acupunctură, am părăsit clinica simțind mult mai bine decât am avut înainte să ajung. M-am simțit slăbit. Capul meu era clar. Umărul meu nu era rănit. A fost placebo? Cum aș putea să-i explic? Am fost instruit să mă îndoiesc și de cele mai riguroase studii medicale. În școala medicală și în rezidență, învățăm să alegem studii separate, combinând prin metodele lor căutând biasuri statistice și orice motiv pentru a nu avea încredere în date.

M-am simțit mai bine după acupunctură, sigur, dar încă nu mă puteam duce să spun “a funcționat”, având în vedere lipsa unor dovezi copleșitoare.

S-ar putea să nu conteze. Americanii sunt tot mai dispuși să încerce acest tratament, potrivit datelor de la Institutul Național de Sănătate.

Datele lor arată, de asemenea, că acupunctura reprezintă o parte din fondurile neasigurate, în afara fondurilor acoperite de casele de asigurări, cheltuite anual cu privire la practicile de sănătate “complementare” din America în valoare de 14,6 miliarde de dolari.

Nu este un efort ieftin. Propria mea sesiune costa 98 USD CAD, echivalentă cu prețul a aproximativ opt sticle de Tylenol, o ofertă pe viață pentru majoritatea oamenilor.

Când pacienții mă întrebau dacă avem suplimente, vitamine, uleiuri sau alte terapii alternative pe care ar trebui să le folosească pentru a-și gestiona durerea, mesajul era simplu: “Nu chiar”, le-am spus, “Din păcate, nu există orice dovadă bună pentru acele lucruri “.

În camera mea de examinare, ca mii de alții din lumea occidentală,” scara dureroasă “domnea supremă. Dar în mijlocul unei epidemii de opiacee care ucide mii de oameni și ținând seama de faptul că există unele dovezi pentru acupunctură, ma intreb “când” compasiunea noastră și jurământul nostru de medici ca să “nu facem nici un rău” vor privi în fața realitatea ?

În decembrie, “Societatea Americană pentru Durere” a aprobat utilizarea acupuncturii pentru durerea cronică, sugerând că această tehnică antică ar putea face parte dintr-o abordare holistică nouă, în contextul medicinei occidentale.

Când un pacient frustrat, mergând pe întuneric spre dependența de opiacee, mă întreabă dacă ar trebui să încerce acupunctura, cel puțin acum îi pot spune că merită să încerce.